Gratis verzending vanaf €50

Chronisch ziek

Gepubliceerd op 10 april 2022 om 12:51

In 2017 kreeg ik te horen dat ik de ziekte van Crohn heb.  Van nooit naar de huisarts hoeven naar ineens veel kwaaltjes en vaak ziek zijn. Dit was voor mij een levensgrote verandering.

 

Je vraagt je vast af? Wat is dat nou precies?

De ziekte van Crohn is een chronische ontsteking van de darm. De ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa worden IBD oftewel inflammatory bowel desease genoemd. Bij mensen met de ziekte van Crohn kunnen delen van de dunne darm, dikke darm en endeldarm ontstoken zijn. Deze ziekte kan voorkomen van mond tot anus. Bij Colitis ulcerosa is vooral het laatste stuk van de dikke darm en de endeldarm ontstoken. Dit zijn beide auto-immuunziektes. Bij een auto-immuunziekte gaat er iets mis met de afweer van het lichaam. Normaal gesproken beschermt onze afweer tegen ziekteverwekkers. Bij een auto-immuunziekte valt je afweer delen van je eigen lichaam aan. Ik heb een combinatie van de 2 ziektes.

 

Ze weten op dit moment nog steeds de oorzaak niet van deze ziekte. Wel zeggen ze dat er veel omgevingsfactoren invloed kunnen hebben zoals:

-Voeding, medicijngebruik, roken, hygiëne, te weinig beweging, stress, slaapritme, het 'westerse' leefpatroon.

 

Meest voorkomende klachten bij Ziekte van Crohn:

- diarree, buikpijn, koorts, gewichtsverlies, vermoeidheid, bloedverlies bij ontlasting

Meest voorkomende klachten bij Colitis Ulcerosa:

-diarree vaak met bloed en slijm, buikpijn, vermoeidheid, bloedverlies bij ontlasting, gewichtsverlies, moeite met ophouden ontlasting, erge aandrang, bloedarmoede

 

Dit zijn beide darm ontstekingen die veel beperkingen op je leven kunnen hebben. Door middel van medicijnen proberen ze de darm ontsteking rustig te houden en zo kunnen mensen met deze ziekte ook een normaal leven hebben. Er zullen tijden van remissie en tijden van opvlammingen zijn en hier moet je mee leren leven.

Adviezen bij deze darmziektes zijn:

- gezond eten, veel water drinken, voldoende beweging, stress voorkomen, structuur

 

Mijn verhaal in het kort:

Ik heb 2 jaar een extreme opvlamming gehad. Ik was zo afgezwakt door het bloedverlies bij diarree dat ik maanden in een rolstoel heb gezeten. Ik kon mijn ontlasting niet ophouden waardoor ik niet snel naar buiten durfde en dit heeft mijn wereld voor een lange tijd heel erg klein gemaakt. Wekelijks 1 of 2 keer naar het ziekenhuis en meerdere keren opgenomen op de Spoedeisende hulp. Na bijna 10 verschillende medicijnen lukte het na 1.5 jaar eindelijk om iets te vinden wat voor mij werkte. De onzekerheid, zwak lichaam en angst heeft ervoor gezorgd dat ik heel mijn leven opnieuw moest opbouwen. Ik ben nog steeds continu bezig met het herstel en angsten overwinnen. Dit proces zal nooit stoppen omdat je er dagelijks mee te maken krijgt. 

Er zijn veel verhalen van mensen die ondanks de chronische ziekte jaren lang een rustige darm hebben of zelfs nooit meer klachten. Dit geeft veel hoop voor de toekomst!

 

 

 

 

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.